Сорт середнього строку достигання

Походження: отриманий від схрещування в 1985 р. сортів Клусоновська х Тритон.

Рекомендований для вирощування в зонах Степу, Лісостепу та Полісся.

Урожайність: 7 т/га 

Відрізняється високою, стабільною врожайністю, самоплідністю, підвищеною посухостійкістю. 

Кущ високий, напіврозкидистий. Пагони довгі, середньої товщини. Китиці середні, густі, по 1-3 на рубець. 

Ягоди одномірні, середньою масою 1,6 г, великі 1,8-2,2 г, опукло-овальні, чорні, блискучі. Шкірочка міцна, із сухим відривом. М'якоть зеленувато-коричнева, помірковано ароматна, кисло-солодка (4,0-4,25 бали); містить: сухих речовин 15,02-16,42%, цукрів 8,64-9,24%, кислот 2,72-3,44%, пектинів 1,42-1,98%, фенольних з'єднань 346,12-458,36 мг, вітаміну С 169,24-186,46 мг на 100 г сирої маси. 
Дозрівають у середній термін, практично одночасно. Ягоди можуть споживатися у свіжому виді й використовуватися на заморожування, але особливо коштовний цей сорт для готування високоякісних продуктів переробки — соків, виноматеріалів й особливо високовітамінного, дуже густого по консистеції желе.